Διαδρομές επιζώντων

1. Θεσσαλονίκη

H δεκαεξάχρονη Έρικα Κούνιο-Αμαρίλιο, ήταν ανάμεσα στους πρώτους Εβραίους που εκτοπίστηκαν από τη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 1943, με προορισμό το Άουσβιτς.

Μια πολυπληθής ομάδα Ελλήνων Εβραίων (ανάμεσα στους οποίους οι Σαλβατώρ Σαπόρτα, Χένρυ Λεβή και ο Οβάντια Κοέν) που είχαν εκτοπιστεί στο Άουσβιτς μεταφέρθηκαν το καλοκαίρι του 1943 (Αύγουστος-Σεπτέμβριος) στη Βαρσοβία για να καθαρίσουν την πόλη από τα ερείπια του γκέτο, μετά την καταστολή της εξέγερσης. Καθώς οι Σοβιετικοί πλησιάζουν, τον Οκτώβριο του 1944 οι Γερμανοί εκκενώνουν το στρατόπεδο και τους εξαναγκάζουν σε μια εξαντλητική πορεία θανάτου μέχρι τα σύνορα με τη Γερμανία. Εκεί επιβιβάζονται σε ένα τρένο με προορισμό το Dachau όπου διαμένουν λίγες ημέρες και από εκεί οδηγούνται στο στρατόπεδο εργασίας του Muhldorf. Τον Απρίλιο του 1945 και ενώ τα στρατεύματα των Σοβιετικών και των Αμερικανών πλησιάζουν, εν μέσω βομβαρδισμών, τους επιβιβάζουν και πάλι σε ένα τρένο με κατεύθυνση τις Άλπεις και πιθανόν με την εντολή να τους εκτελέσουν. Την πρωτομαγιά του 1945 ο αμερικανικός στρατός απελευθερώνει το τρένο τους κοντά στο Tutzing. Οι Αμερικανοί οδηγούν τους πρώην κρατούμενους στο στρατόπεδο εκτοπισμένων-προσφύγων Feldafing, κοντά στο Μόναχο όπου άλλοι διαμένουν για λίγο καιρό και άλλοι για χρόνια. Μέσω Ιταλίας και αφού περάσουν από άλλα στρατόπεδα προσφύγων, κάποιοι επιστρέφουν στην Ελλάδα, ενώ άλλοι μεταναστεύουν στην Αμερική ή στην Παλαιστίνη.

Μια άλλη ομάδα 370 Εβραίων ισπανικής υπηκοότητας εκτοπίστηκαν από τη Θεσσαλονίκη στο στρατόπεδο του Bergen Belsen στις 2 Αυγούστου 1943:

2. Γιάννενα

Οι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μέσω Λάρισας.

3. Κέρκυρα

Οι Εβραίοι της Κέρκυρας μεταφέρθηκαν με πλοίο στον Πειραιά και από εκεί στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Από το Χαϊδάρι εκτοπίστηκαν στην Πολωνία το καλοκαίρι του 1944.

4. Ρόδος

Οι Εβραίοι των Δωδεκανήσων εκτοπίστηκαν τον Ιούλιο του 1944, μετά την συνθηκολόγησης της Ιταλίας.

5. Βόλος

Το μεγαλύτερο μέρος των Εβραίων του Βόλου κατέφυγαν στα ορεινά χωριά του Πηλίου: